lørdag 27. november 2010

Verdens beste pepperkaker!


Mange kjøper den på IKEA i disse dager, men jeg sverger nå fortsatt til hjemmelaget pepperkakedeig. Mest fordi det er som å skru på julestemningsknappen for meg når duften brer seg fra bakebollen og jeg prøver å huske tilbake til året før om melka og sirupen skilte seg da og???


Joda, det skjer hvert år...men deigen blir like god hvert år og, den. For jeg har rett og slett en uslåelig oppskrift. Eller, egentlig er den mamma sin, fra KK en gang på 70-tallet. Velbrukt og veldig enkel:


Deigen skal lages kvelden før og lagres kjølig over natten. Ehem...det ser ut som 1 Guro er en av ingrediensene, men det er nok heller det at det trengs 1 Guro for å hjelpe til med kjevling og trykking... I år som de siste ca. 20 årene var det også hjelp å få av Tante Thea - nabojente/ekstralillesøster hjemmefra. Det vanskeligste punktet er å arbeide inn mer mel, slik at deigen blir passe fast til å kjevles, ca. 1/2 liter. Jeg pleier å stoppe når det blir tungt å røre. I går kveld stoppet jeg da den så slik ut, og årets deig ble perfekt!


Steking er den andre utfordringen, temperaturen er 175-180 grader, steketid ca. 8 minutter. Vi har en veldig varm ovn som jeg aldri har stekt pepperkaker i, glemte tida litt og dermed ble det første brettet svartmusset i kantene i år. De tre neste, derimot, passet jeg som en sm...baker! Så da er jula reddet. Pyntingen er et eget kapittel hjemme hos oss - det kapittelet får du i morgen. Så da gjenstår bare et lite bilde til inspirasjon for 70-tallsoutfit på de hellige tre pepperkakekonger!

4 kommentarer:

 1. Så herlig - en pepperkakeoppskrift fra selveste 70 tallet:) Jeg har aldri laget deigen sjøl - jeg kjøper...men det er nok mest fordi jeg ikke er den beste på kjøkkenet:)Så det skremmer meg kanskje litt fra å prøve.
  Gleder meg til å se pyntingen!
  klem:)

  SvarSlett
 2. Thank you for this clever and useful design idea.

  SvarSlett
 3. så herlig:) Blir faktisk litt rørt når du har mammas oppskrift i originalutgave:) Så herlig med tradisjoner:) Kjøper Ikea sin jeg, har ALDRI vært heldig med min pepperkakedeig:) Må vel prøve din da:)
  Gleder meg til morgendagens bilder fra pyntinga:)

  Lørdagsklem fra Trine:)

  SvarSlett
 4. Herlig! Takk for oppskrift:) Med over 70 mil til nærmeste Ikea blir det ikke noe ferdigdeig her i huset, men har enda til gode å finne den ordentlig gode! Så i år er det din deig som får sin sjanse:)

  SvarSlett

Supert om du legger igjen en liten kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...